Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe oponki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 1
żółtko jajek 1
śmietana kwaśna 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 opakowania
masło 1/4
spirytus 1 kieliszek
cukier puder
twaróg 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe oponki

Kroki postępowania

1
Na stolnicy wysypujemy mąkę oraz ser biały (niemielony), wbijamy1 całe jajko oraz 1 żółtko, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło. Do śmietany dodajemy proszek do pieczenia i dokladnie mieszamy – dodajemy do pozostałych składników razem ze spirytusem.
Krok 1 - Karnawałowe oponki foto
2
Zagniatamy jednolite ciasto, które następnie wałkujemy (nie bardzo cienko) i wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub szerokiego kubka, w środku każdego krążka robimy mały otwór za pomocą butelki.
Krok 2 - Karnawałowe oponki foto
3
Tak przygotowane oponki smażymy po obu stronach w głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu lub sadle, gdyż olej się pali i oponki dużo go wciągną.
Krok 3 - Karnawałowe oponki foto
4
Ostygnięte oponki obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy. Z takiej porcji wychodzi około 55 sztuk
Krok 4 - Karnawałowe oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.12.2012 21:16
takie oponki to jest prawdziwy skarb. Jasno opisany proces przygotowania dania pozwali je wykonać każdemu
sylwia / sytofala 02.02.2012 21:30
uwielbiam
Mysiunia 02.02.2012 16:28
a byłam pewna że napisałam :) dzięki za komentarz - zaraz edytuję:)
Sroczka 02.02.2012 16:12
A ile tego twarogu bo zapomniałaś napisać? Oponki pierwsza klasa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak