Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

obważanka wiedeńska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 1 szklanka
masło lub margaryna 90 gram
mąka 20 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 4
sól do smaku
smalec 0,75 litra
smalec 0,75 litra

Przepis i sposób przygotowania na: obważanka wiedeńska

Z podanych składników przygotować ciasto:
1, zagotować wodę z odrobiną soli i masłem
2. garnek zdjąć z ognia i wsypać do niego przesianą mąkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną, Wszystko zamieszać łyżka.
3. Wstawić z powrotem na ogień, zmniejszyć płomień, mieszać tak długo aż masa zbiję się w kulkę będzie odstawać od garnka.Zdejmujemy ciasto z ognia. Wbijać po 1 jajku(stopniowo) i po każdym wbitym jajku mieszać. Czekać aż każde kolejne jajko połączy się z masą i wbić kolejne. Masę wystudzić, Do wystudzonej masy dodać proszek do pieczenia.
Smażyć na rozgrzanym smalcu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 07.02.2012 11:36
moje ulubione!
luki1984 07.02.2012 10:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak