Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto cytrynowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 7
mąka 9 łyżek
woda 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
cytryna 2
śmietana 30% 2
galaretka cytrynowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto cytrynowe

Biszkopt: ubić 5 białek na sztywno, dodać cukier- 5 łyżek, żółtka, mąkę- 5 łyżek oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w tem.180stopni C.
Masa: 1,5 szklanki wody, 1kostka margaryny, 2 cytryny, 3/4szkl. cukru, mąka(4 łyżki).W garnku zagotować ukier. Następne dodać sok z cytyny i startą skórkę.
W osobnym naczyniu wlać 1/4szkl. wody, dodać 2 jajka, mąkę (2 łyżki). Wlać do gotującej się masy, zagotować. Wylać do blachy, poczekać aż wyschnie i zrobić.
Bita śmietana: ubić śmietane 30%, przygotować cytrynową galaretkę, zmieszać(jak galarenka zacznie zacznie tężeć)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak