Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
jabłka 2 szt
rodzynki 100 g
cukier brązowy 4 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
masło 100 g
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
jajko
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać ze skórki, przepłukać i pokroić w kostkę lub zmiksować w blenderze na duże kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, 1 łyżeczkę cynamonu, sparzone rodzynki, wymieszać składniki i dusić na małym ogniu przez 10 minut, wystudzić. Osączyć jabłka z syropu.
Krok 1 - Rogaliki z jabłkami foto
2
Mąkę wymieszać z cukrem, 1 łyżeczką cynamonu, proszkiem. Dodać posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto wlewając powoli wodę i uformować kulę, włożyć do lodówki na pół godziny. Potem je rozwałkować, szklanką wyciąć okręgi i nakładać po łyżeczce farszu jabłkowego, zlepić brzegi i uformować rogaliki.Włożyć do lodówki na 2 godziny
Krok 2 - Rogaliki z jabłkami foto
3
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron
Krok 3 - Rogaliki z jabłkami foto
4
Zimne posypać cukrem pudrem
Krok 4 - Rogaliki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 12.06.2012 23:40
pyszności
caralajna 02.02.2012 19:40
smaczne
sylwia / sytofala 01.02.2012 22:47
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak