Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik pysiowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 200 g
mąka pszenna 160 g
czekolada mleczna 100 g
mąka ziemniaczana 20 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1½ łyżeczki
jajko 5 szt.
śmietana 30% 700 ml
pysio 500 ml
Likier porzeczkowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik pysiowy

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać, Wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z 100 g drobnego cukru. Cały czas ucierając dodawać przygotowane składniki sypkie. Gdy ciasto będzie bardzo gęste stopniowo dodawać ubitą pianę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 35 minut.

50 ml Pysia (jabłko, banan, kiwi) podgrzać. Dodać do niego żelatynę. Dokładnie wymieszać i pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec pozostały cukier. Połączyć z Pysiem oraz żelatyną. Wstawić na 5 minut do lodówki.

Przestudzony biszkopt czekoladowy przekroić na połowę. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć niewielką ilością likieru porzeczkowego. Na cieście rozsmarować połową przygotowanej masy śmietanowej. Nakryć drugim blatem ciasta, nasączyć likierem i rozsmarować pozostałą masą śmietanową. Udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i owocami czerwonej porzeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 07.10.2015 15:05
cudowne ;)
annagebalska 19.10.2012 14:58
Niebo w gębie!
edi 02.02.2012 09:50
Zgadzam się:) Piękny torcik i na pewno przepyszny:)
caralajna 02.02.2012 08:54
Piękny! zdjęcie tygodnia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak