Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe na pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kost.
cukier 6 łyżek
jajko 5 szt.
drożdże 10 dkg.
śmietana 1 szkl.
mleko 1/2 l.
mąka 1 kg.
cukier waniliowy
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe na pączki

ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową,z drożdży odrobiny mąki i cukru oraz mleka zrobić rozczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,margarynę roztopić i przestudzić mleko lekko podgrzać,do miski wbić jajka dodać cukier i utrzeć na puszystą masę wsypać mąkę,cukier waniliowy,wyrośnięty rozczyn,alkohol lub ocet i powoli wyrabiać ciasto na początku mieszać kulką do ciasta powoli wlewać śmietanę następnie mleko dokładnie wymieszać i na koniec wlewać roztopiony i przestudzony tłuszcz wyrabiać ciasto ręką dopóki nie zacznie się odklejać od ręki posypać ciasto mąką przykryć ściereczką lub pieluchą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,jak podwoi swą objętość to robić z tegoż ciasta pączki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 25.06.2012 12:07
super
Katarzyna/kate1980 03.02.2012 23:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak