Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócona tarta z gruszkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/4 szklanki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
palma 200 gram
cukier 1/2 szklanki
masło 1/4 kostki
gruszki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócona tarta z gruszkami

Kroki postępowania

1
Mąkę, palmę, połowę cukru, żółtka i sól szybko zagnieść. Ciasto umieścić w lodówce w woreczku foliowym na ok. pół godziny.
Krok 1 - Odwrócona tarta z gruszkami foto
2
Masło roztopić na patelni z resztą cukru, chwilę podsmażać, wylać na spód formy do tarty. Gruszki obrać. Każdą przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Gruszki układać w formie zaokrągloną stroną do dołu.
Krok 2 - Odwrócona tarta z gruszkami foto
3
Ciasto rozwałkować, ułożyć na gruszkach, brzegi docisnąć.
Krok 3 - Odwrócona tarta z gruszkami foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (na jasnozłoty kolor). Upieczoną tartę przełożyć na talerz w ten sposób, żeby gruszki znalazły się u góry.
Krok 4 - Odwrócona tarta z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 08.12.2012 20:34
Pięknie wygląda. Jedzenie takiego ciasta to sama przyjemność.
Beatris 01.02.2012 21:33
Dziękuję, miło przeczytać taki komentarz.
caralajna 01.02.2012 21:27
efekt końcowy powinien być nominowany do zdjęcia tygodnia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak