Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba cielęca lub wieprzowa 25 dag
podgardle wieprzowe 15 dag
boczek wędzony 10 dag
włoszczyzna 10 dag
słonina 6 dag
bułka 6 dag
jaja 4
pieprz
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tłuszcz do formy
grzyby suszone 2 dag
podroby 50 z królika

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Grzyby umyć, moczyć przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Mięso opłukać. Dodać warzywa, grzyby. Zalać 400 ml wody, gotować ok. 1,5 godziny. Po 40 minutach posolić, dodać słoninę i gotować jeszcze 30 minut. Miękkie mięso ostudzić, obrać z kości. Wątrobę pokroić w plastry, zalać 1 l wrzącego wywaru z mięsa i dusić 5 minut. Bułkę moczyć w 100 ml wywaru. Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jaja i utrzeć. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód położyć plasterki słoniny. Napełnić formę do 3/4 wysokości i piec 45 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak