Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

(Przed)Walentynkowe ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 125 g
sól 1 szczypta
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 250 ml
galaretka wiśniowa 1 op
barwnik spożywczy kilka czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: (Przed)Walentynkowe ptysie

Zagotowałam wodę w garnku z margaryną i na wrzącą wsypałam mąkę. Gotowałam razem około 3 min, ciągle mieszając i rozcierałam ewentualne grudki. Przestudziłam. Do zimnej masy wbijałam kolejno całe jajka i miksowałam aż powstało gładkie ciasto.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.

Na blachę z piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Ciasto przełożyłam do szprycy i wyciskałam małe ptysie w psporych odstępach,aby w trakcie pieczeni anie posklejały się. W nagrzanym piekarniku w temp.210 stopni piekłam około 25 minut,po tym czasie zmiejszyłam temp. do 150 i suszyłam około 15 minut.

Galaretkę rozpuściłam w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczęła tężeć,szybko ubiłam śmietankę na sztywno. Powoli wlałam galaretkę do ubitej śmietany i dokładnie,mikserem na małych obrotach wymieszałam. Wlałam kilka kropli barwnika,aż uzyskałam pożądany kolor.

Przestudzone ptysie przekrajałam na pół i napełniałam kremem.Przeykryłam wierzchnią częścią ptysia i posypałam symbolicznie cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 13.02.2012 17:01
fajny pomysł z barwnikiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak