Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1,5 kg
suszone morele 20 dag
suszone śliwki kalifornijskie 20 dag
tłuszcz do smażenia
masło 2 łyżki
ocet winny 1/2 szklanki
sól
pieprz
wino różowe 1,5 (półsłodkie)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z owocami

Mięso włożyć do octu wymieszanego z winem, solą, pieprzem. Przykryć, odstawić na noc w chłodne miejsce. Owoce umyć, osączyć. Zalać 5 łyżkami wina i wodą, odstawić na 3 godziny. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, naciąć ostrym nożem, aby utworzyła się kieszeń. Owoce wyjąć z zalewy, odsączyć, włożyć do kieszonki, zaszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Mięso obsmażyć, dodać kilka łyżek marynaty, na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć. Piec ok. 60 minut, odkryć, dopiec, aby mięso było rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak