Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata gruszkowo-jaśminowa :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1,5 filiżanki
herbata czarna 1/2 łyżeczki
gruszka 1/4 szt.
suszone kwiaty jaśminu 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata gruszkowo-jaśminowa :

Gruszkę pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru trzcinowego.
Wg mnie nie potrzeba słodzić - herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .
Oczywiście można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem bardziej aromatyczna .
Susz jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.
Doskonale smakuje schłodzona w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 09.10.2012 08:30
pysznie
Juleczka20 16.12.2011 09:21
takiej nie piłam jeszcze
ewaa 29.07.2011 21:49
ciekawy pomysł na pyszną herbatkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak