Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ufo z nadzieniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 3 szklanki
szczypiorek usiekany 3 szczypty
sól 1 łyżeczka
pieczarki 250 g
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
starta mozarella 110 g
posiekany szczypiorek 3 szczypty
sól 5 szczypt
masło 1,5 łyżki
drożdże suche 2 łyżeczki
woda 1 (ciepła)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szczypty
jajko 1 rozkłócone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ufo z nadzieniem

Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłej wody, posypać cukrem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia ok. 15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę, 3 szczypty szczypiorku i 1 łyżeczkę soli. Dodać mieszaninę drożdży do mąki wraz z pozostałą połową szklanki ciepłej wody i mieszać do połączenia. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aby ciasto było stałe. Gotowe ciasto włożyć do miski nasmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki masła dodać cebulę, smażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Całość smażyć tak długo aby pieczarki odparowały wodę. Na końcu smażenia dodać sól, pieprz, 3 szczypty szczypiorku do smaku. Pieczarki ostudzić.
Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry. Rozwałkować ciasto do grubości 3-4 mm, a następnie wyciąć kółka. Rozsmarować rozbełtane jajko na brzegach kółka. Wyłożyć 1 łyżeczkę pieczarek na środek kółka, na pieczarki wyłożyć pół łyżeczki startej mozarelli. Na tak przygotowany kopiec położyć drugie kółko i sklejać widelcem na brzegach. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe bułki wyłożyć na papier pergaminowy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 do 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 08.05.2014 15:01
smaczne to ufo :)
AURELKA 05.09.2013 19:03
fajnie wygląda
smerfetka79 22.02.2013 00:17
fajne to ufo:)))
adelajda 16.07.2012 19:28
apetyczne !!!
RenataZ-et 02.06.2012 11:13
śliczne i smaczne pierożki :)
Krystyna32 14.05.2012 08:06
super
smakowita 05.05.2012 13:36
smaczne pierożki
barbara11561 03.04.2012 00:41
bardzo smacznie wygladają
caralajna 28.03.2012 00:12
boskie
Anio?eczek 25.03.2012 18:42
super :)
Iwusia 24.03.2012 22:41
wyglądają wspaniale
bursztynek 19.03.2012 10:52
świetny pomysł
cooleczka 11.03.2012 21:25
super, zabieram do mojej księgi
kamyk 26.02.2012 21:08
super takie ufo
gottrina 21.02.2012 11:49
nieziemskie jedzenie
freekate 01.02.2012 13:36
fajne, na pewno wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak