Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z rukol?

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/4 szklanki
m?ka 1/2 kg
dro?d?e 50 g
cukier 1 ?y?ka
woda 1 szklanka
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
przecier pomidorowy 500 g
czosnek 1 z?bek
kabanos 1 sztuka
pieczarki 150 g
broku kilka ró?yczek
ser ?ó?ty 100 g
suszone pomidory kilka sztuk
suszone oregano
sól
pieprz
rukola 50 g
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z rukol?

Kroki postępowania

1
Dro?d?e rozcieramy z cukrem i zalewamy ciep?? wod?. Odstawiamy na 15 minut- powinny zacz?? „buzowa?”. Cukru mo?na doda? nieco mniej, wtedy pizza nie powinna urosn?? tak bardzo M?k? przesiewamy na stolnic?, dodajemy sól, w ?rodku usypanej górki z m?ki robimy do?ek, do którego wlewamy dro?d?e i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabia? ciasto, stopniowo dolewaj?c olej. Jak ciasto b?dzie ju? jednolite, g?adkie i spr??yste, do formujemy kul?, któr? przykrywamy ?ciereczk? i odstawiamy do wyro?ni?cia na 30 minut- powinna podwoi? swoj? obj?to??.
Krok 1 - Pizza z rukol? foto
2
Na patelni, na odrobinie oleju podsma?amy obran? cebul? pokrojon? w pó?takarki, doprawiamy odrobin? soli i sma?ymy a? cebulka si? zeszkli.
Krok 2 - Pizza z rukol? foto
3
Przek?adamy na talerzyk, a na patelni? wrzucamy obrane pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy pieprzem i sma?ymy par? chwil, a? puszcz? sok, ale nadal b?d? j?drne.
Krok 3 - Pizza z rukol? foto
4
Zdejmujemy z patelni i podsma?amy kabanosa pokrojonego w plasterki.
Krok 4 - Pizza z rukol? foto
5
Wyro?ni?te ciasto przek?adamy na du?? blach? wy?o?on? papierem do pieczenia. Na cie?cie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany wcze?niej z przeci?ni?tym przez prask? czosnkiem i suszonymi zio?ami (bazyli? i oregano). Na wierzchu uk?adamy pieczarki, cebul?, kabanosa, zielone oliwki (100g)
Krok 5 - Pizza z rukol? foto
6
Wszystko przykrywamy ?ó?tym serem i uk?adamy na nim ró?yczki broku?a (podgotowane wcze?niej na parze prze 5 minut).
Krok 6 - Pizza z rukol? foto
7
Mas?o (1 ?y?ka) roztapiamy w rondelku, dodajemy m?k? (1 ?y?ka), odrobin? soli i pieprzu, mieszamy dok?adnie i jak tylko m?ka si? po??czy z mas?em to dolewamy mleko(1/3 szklanki), ca?y czas mieszaj?c. Jak sos zacznie g?stnie?, to zdejmujemy z ognia i nak?adamy go na broku?y.
Pizz? posypujemy jeszcze suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostk? i po?ow? umytej i osuszonej rukoli.
Krok 7 - Pizza z rukol? foto
8
Wstawiamy na górny poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut- nie d?u?ej, bo ciasto wyjdzie suche. Upieczon? pizz? posypujemy reszt? rukoli.
Krok 8 - Pizza z rukol? foto
9
Pizza z rukol? i mas? innych dodatków :)
Krok 9 - Pizza z rukol? foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 03.06.2012 21:54
z chęcią spróbować ;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak