Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolacz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 3 dag
m?ka 40 dag
woda 2 lyzeczki
cukier 1 lyzeczka
sól
Farsz:
ser biały 40 dag
mąka ziemniaczana 1 lyzka
ziemniaki 2
jajko 3
cebula 1
bryndza 1 lyzka
sól
pieprz
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Kolacz

CIASTO DRO?D?OWE: Przygotowa? dro?d?owy rozczyn: ?wie?e dro?d?e rozdrobni?, doda? do nich jedn? ?y?eczk? cukru, oko?o dwóch ?y?eczek letniej wody lub mleka i dwie ?y?eczki m?ki. Ca?o?? dobrze wymiesza?, przykry? czyst? ?ciereczk? i odstawi? w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia.
Rozczyn nale?y doda? do m?ki wraz z letni? wod?( wody tyle, ?eby ciasto mia?o konsystencje bardzo g?stej ?mi8etany) i szczypt? soli. Ciasto bardzo dobrze wyrobi? r?kami, ponownie przykry? ?ciereczk? i odstawi? do wyro?ni?cia. Z wyro?ni?tego ciasta uformowa? okr?g?y placek, na który na?o?y? farsz, który wykonujemy w nast?pny sposób.
FARSZ: Zemle? ser bia?y z wcze?niej ugotowanymi ziemniakami. Do sera doda? jajka i cebul? podsma?on? na z?otawy kolor, m?k? ziemniaczan?, bryndz? oraz przyprawy ( nie ?a?owa? pieprzu!). Nast?pnie wymiesza? dok?adnie. Ko?acz wysmarowa? z wierzchu rozm?conym jajkiem i pozostawi? jeszcze na chwil? w ciep?ym miejscu,a w tym samym czasie nale?y rozgrza? piekarnik.Przygotowany ko?acz po?o?y? na form? wy?o?on? papierem do pieczenia. Ko?acz upiec na z?oty kolor w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 15.02.2012 20:46
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak