Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kakaowa babka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4
mas?o 1 kostka
rodzynki 1 garsc
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 5 lyzeczek
spirytus 3 lyzki
kakao 4 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: kakaowa babka

Rodzynki zalewamy gor?c? wod? i odstawiamy na chwil?. Po chwili rodzynki dok?adnie odcedzamy. Do rondelka wlewamy oko?o 5-6 ?y?ek wody. Do tego dodajemy cukier, kakao oraz rozdrobnione za pomoc? no?a mas?o. Ca?o?? zagotowa?, dobrze mieszaj?c. Po ugotowaniu mas? t? przestudzi?. W nast?pnej kolejno?ci dodajemy do tego spirytus. Ca?o?? bardzo dobrze wymiesza?. Pó? szklanki z tej masy odlewamy, a do pozosta?ej cz??ci dodajemy wymieszan? ze sob? m?k? oraz proszek do pieczenia. Po chwili wbijamy do tego równie? ?ó?tka oraz ubite na sztywn? pian? bia?ka. Do tego dodajemy tak?e wcze?niej sparzone i odcedzone rodzynki. Do formy, któr? najpierw musimy nasmarowa? t?uszczem wlewamy zrobion? mas?. Babk? pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy przez oko?o 50- 60 minut. Po upieczeniu babk? dajemy do ostudzenia, a nast?pnie polewamy wcze?niej odlan? mas?.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 21.02.2012 18:25
rewelacja
pioge7 02.02.2012 09:52
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak