jabłka w sosie waniliowym

jabłka w sosie waniliowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4-5
  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier

    8 dag
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżki
  • żółtka

    2
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z połowy cukru i ¾ szklanki wody przygotować syrop. Włożyć do niego obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Ugotować na pół miękko. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością ziemnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowy. Do gotującego się mleka dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do nich mleko zagęszczone mąką oraz syrop. Ubić masę. Jabłka przełożyć do salaterek zalać gorącym sosem i zostawić do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

02.07.2012 22:55
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat