Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

?limaczki z cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko letnie 1 szklanka
m?ka 3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
mas?o 1/3 kostki
dro?d?e 5 dag
sól
Nadzienie:
cukier 5 ?y?ek
mas?o 3 ?y?ki
cynamon 2 ?y?ki
?ó?tko 1
?mietana 1 ?y?ka

Przepis i sposób przygotowania na: ?limaczki z cynamonem

Dro?d?e rozetrze? z ?y?k? cukru, ?y?k? letniego mleka i m?ki. Rozczyn odstawi? na 20 minut w ciep?e miejsce. Mas?o stopi?, a nast?pnie przestudzi?. Pozosta?? m?k? przesia? do miseczki. Doda? szczypt? soli, reszt? cukru i wyro?ni?ty rozczyn oraz pozosta?e letnie mleko. Wyrobi? g?adkie ciasto, wla? mas?o. Ponownie zagnie?? i odstawi? do wyro?ni?cia. Mas?o potrzebne do nadzienia stopi?. Ciasto rozwa?kowa? na prostok?t 45x30 cm. Placek posmarowa? mas?em, posypa? 5 ?y?kami cukru po??czonego z cynamonem i rodzynkami. Zwin?? w rolad?. Posmarowa? ?ó?tkiem wymieszanym ze ?mietan?. Rolad? poci?? na plasterki o grubo?ci 3 cm. Ka?dy mocno przycisn?? d?oni?. Piec 15 minut w temp. 175 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak