Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowa panna cotta z gruszkowo-winnym sosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 400 ml
?mietana 400 ml
cukier br?zowy 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 ?y?eczkek
gruszki 2 szt
miód 4 ?y?eczki
cynamon do smaku
go?dziki do smaku
wino czerwone 1 szklanka
imbir świeży 4 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowa panna cotta z gruszkowo-winnym sosem

W 1/2 szklanki mleka rozpu?ci? ?elatyn?.
Reszt? mleka podgrza? z cukrem a? do jego rozpuszczenia. ?mietank? najlepiej 36% ale mo?e te? by? 30% zagotowa? na ma?ym ogniu z startym na tarce ?wie?ym imbirem. Gdy zg?stnieje przez sitko przela? do mleka, zagotowa? i zestawi? z ognia. Doda? rozpuszczon? ?elatyn? i dok?adnie wymiesza?. Lekko przestudzone przela? do foremek ( ja u?y?am silikonowej formy do muffinek ) op?ukanych zimn? wod?. Porcja wystarcza na 6 foremek.
Wstawi? do lodówki przykryte foli? spo?ywcz? na kilka godzin - najlepiej na ca?? noc.

Gruszki obra?, wyci?? gniazda nasienne, pokroi? w kostk?. Wino zagrza? z miodem i przyprawami, wrzuci? gruszki, gotowa? a? zmi?kn? a cz??? wina wyparuje. Ugotowane gruszki zmiksowa? blenderem na niezbyt g?adk? mas?.

Foremki z deserem ogrza? przez kilka sekund w gor?cej wodzie. Wy?o?y? porcje na talerzyki, pola? gruszkowo-winnym sosem, podawa?.

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.02.2014 10:32
bardzo fajna
Justyna Jussstiii 13.11.2012 13:43
super
olkaaa 05.03.2012 07:37
ciekawe
edi 23.02.2012 11:07
wygląda rewelacyjnie:)
caralajna 31.01.2012 19:43
pyszne
cooleczka 31.01.2012 16:57
imbirowej jeszcze nie jad?am. a jak ?adnie wygl?da - super foremka :)
Emilia22 31.01.2012 16:54
pyszno?ci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak