Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z sosem ziolowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 2
papryka czerwona 1
cebula 2
pieprz
sól
natka pietruszki
cytryna 1/2
sos
ocet winny 2 lyzki
oliwa 1/2 szklanki
bazylia 2 lyzki
sól
czosnek 1/2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z sosem ziolowym

Dorsza bardzo dok?adnie oczyszczamy, myjemy, a nast?pnie ryb? smarujemy dok?adnie pieprzem i sol? z ka?dej strony. Z po?ówki cytryny wyciskamy sok, a nast?pnie tym sokiem skrapiamy posmarowan? przyprawami ryb?. Natk? pietruszki dobrze myjemy, drobno siekamy i posypujemy ni? ryb?. Cebule obieramy, przemywamy zimn? wod?, ?eby nie szczypa?a w oczy, a pó?niej kroimy w drobn? kostk?. Papryk? myjemy, wycinamy gniazda nasionek i równie? kroimy w kostk?. Pokrojon? cebul? oraz papryk? podsma?amy na patelni, na rozgrzanym oleju. Na foli aluminiowej k?adziemy ryb?, a nast?pnie posypujemy podsma?onymi warzywami. Ryb? pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 przez oko?o 30 -35 minut. Nast?pnie upieczon? ryb? polewamy sosem zio?owym.
SOS: Oliw? z oliwek, ocet winny mieszamy ze sob?. Do tego dodajemy sól, bazyli? oraz czosnek i dobrze mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 17.03.2012 07:30
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak