Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nale?niki pod pierzynk?

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
pieczarki 200 g
mas?o 20 g
cebula 1 sztuka
?mietana 1 ?y?ka
?mietanka 250 ml
szynka w plasterkach 8 szt
ser ?ó?ty 150 g
nale?niki
m?ka 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
olej 1 ?y?ka
sól
ga?ka muszkato?owa

Przepis i sposób przygotowania na: Nale?niki pod pierzynk?

Na farsz kroimy bardzo drobniutko pieczarki i cebulk?, a nast?pnie dusimy je razem na ma?le pod przykryciem. Pod koniec dodajemy ?y?k? g?stej ?mietany, dok?adnie mieszamy i odstawiamy do wystygni?cia. Zimny farsz doprawiamy sol? i pieprzem-do?? sporo, ?eby danie nie by?o md?e. Teraz zabieramy si? za nale?niki. Do rondelka wbijamy jajka i roztrzepujemy je z mlekiem, a nast?pnie dodajemy m?k?, olej, szczypt? soli i ga?ki. Wszystko dok?adnie mieszamy mikserem lub rózg?, by nie by?o grudek. Sma?ymy 8 nale?ników na mocno rozgrzanej patelni. Na ka?dy nale?nik nak?adamy plasterek szynki, a nast?pnie farsz pieczarkowy i zawijamy w rulonik. Tak przygotowane nale?niki uk?adamy w naczyniu ?aroodpornym lub brytfance wy?o?onej foli? aluminiow? i zalewamy do po?owy s?odk? ?mietank?. Potem posypujemy startym ?ó?tym serem i wlewamy reszt? ?mietanki. Nale?niki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i zapiekamy 10-15minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak