Mule w białym winie

Mule w białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mule

    2 ½ kg
  • masło

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • liść laurowy

    1 szt
  • świeży koper

    1 pęczek
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • papryczka chili

    1 szt
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku zagotować wino z cebulą, czosnkiem, papryką i liściem laurowym, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.
Tak przygotowane mule posypać świeżo siekanym koprem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

12.09.2014 15:57
mule ładnie podane, mniam

Magda60

04.07.2011 19:14
super

Jaheira11

26.03.2011 23:43
to jest dopiero wyzwanie

szajba2

01.03.2011 15:17
na pewno nie dla mnie

Barbara40

05.01.2011 16:53
Robie podobnie, tylko zamiast kopru, daje natke pietruszki

Barbara55

03.11.2010 15:53
chyba by mnie zamuliło

rakow2

31.10.2010 15:56
typowo polskie danie

Ela20

15.06.2010 09:35
Ciekawe jak będzie smakowało :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat