ptysie z serkiem mascarpone

ptysie z serkiem mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 Szklanki
  • szczypta soli

  • masło

    8 dag
  • mąka

    20 dag
  • jaja

    4
  • serek mascarpone

    25 dag
  • cukier waniliowy

    2 torebki
  • jogurt naturalny

    50 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z ½ szklanki wody, solą i masłem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie odstawać do ścianek zestawić ją z ognia. Do gorącej masy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie masę ostudzić. I schłodzić ok. 10 minut. następnie dodać kolejne jajka i wyrobić jednolite ciasto. Piec w piekarniku ok. 30 minut małe ciasteczka. W tym czasie serek mascarpone połączyć z jogurtem i cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce. Ptysie przeciąć na pół i nadziać kremem przykryć drugą połówką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

24.06.2012 23:20
Fajny pomysł.

kiziolek201

30.03.2011 20:19
Super ptysie

4muffins

02.11.2010 22:29
Fajna alternatywa dla masy maślanej. Wypróbuję na pewno.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat