Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z serkiem mascarpone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 Szklanki
szczypta soli
masło 8 dag
mąka 20 dag
jaja 4
serek mascarpone 25 dag
cukier waniliowy 2 torebki
jogurt naturalny 50 dag
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z serkiem mascarpone

Mleko zagotować z ½ szklanki wody, solą i masłem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie odstawać do ścianek zestawić ją z ognia. Do gorącej masy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie masę ostudzić. I schłodzić ok. 10 minut. następnie dodać kolejne jajka i wyrobić jednolite ciasto. Piec w piekarniku ok. 30 minut małe ciasteczka. W tym czasie serek mascarpone połączyć z jogurtem i cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce. Ptysie przeciąć na pół i nadziać kremem przykryć drugą połówką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.06.2012 23:20
Fajny pomysł.
kiziolek201 30.03.2011 20:19
Super ptysie
4muffins 02.11.2010 22:29
Fajna alternatywa dla masy maślanej. Wypróbuję na pewno.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak