Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wega?skie uramaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ry? do sushi 1 szklanka
marchewka 1 ?rednia
ogórek 1 ?redni
czarny sezam
wasabi
sól
awokado
nori 4-5 szt
ocet 2-3 ?y?ki
papryka żółta 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wega?skie uramaki

Kroki postępowania

1
Ry? dwukrotnie przelewamy zimn? wod?, nast?pnie zalewamy wod? do wysoko?ci o oko?o 1,5 cm przewy?szaj?cej poziom ry?u i gotujemy 20 minut co chwil? mieszaj?c. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, p?uczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ry? doprawiamy sol? oraz octem winnym, studzimy.
Krok 1 - Wega?skie uramaki foto
2
Pojedyncze p?aty wodorostów k?adziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ry? (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy foli? spo?ywcz?,
Krok 2 - Wega?skie uramaki foto
3
odwracamy na drug? stron?- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobin? wasabi (je?li jest w proszku, nale?y je uprzednio zmiesza? z wod?, aby powsta?a dosy? g?sta pasta) i uk?adamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.
Krok 3 - Wega?skie uramaki foto
4
Zwijamy rulon,
Krok 4 - Wega?skie uramaki foto
5
który tniemy ostrym no?em na oko?o 1-1,5 cm kawa?ki.
Krok 5 - Wega?skie uramaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jarlin 01.02.2012 21:21
super :)
pacpaw 01.02.2012 20:01
odwrotnych nie robiłem. NA razie poprzestałem na makach :o)
Anna146 31.01.2012 07:07
apetycznie wygl?da
Lotar 30.01.2012 21:57
pi?kne i zapewne pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak