Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort-motyl

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
m?ki pszennej 1 szklanka
cukru kryszta?u 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 2 ?y?eczki
aromat waniliowy 1 sztuka
kakao 2 ?y?eczki
margaryny 2 kostki
cukru pudru 1 szklanka
budynie czekoladowe 2 sztuki
mleko 2,5 szklanki
soku z cytryny 1 ?y?eczka
kakao 1 ?y?eczki
pokruszona czekolada 1 tabliczka
marmolada 1 s?oik
kremu ?mietankowego 1 opakowanie
wody 1 szklanka
kwasku cytrynowego 0,5 ?y?eczki
nektarynki 2 sztuki
pere?ki cukrowe 15 sztuk
aromat rumowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Tort-motyl

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Oddzieli? ?ó?tka od bia?ek. Bia?ka ubi? ze szczypt? soli, powoli dodawa? cukier. Ci?gle miksuj?c doda? ?ó?tka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilk? miksowa?. M?k? przesia? z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymiesza? drewnian? ?y?k?. Prze?o?y? na blach? wysmarowan? t?uszczem i bu?k? tart?. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.
Krok 1 - Tort-motyl foto
2
Po upieczeniu biszkopt ostudzi?.Przekroi? na pó?(pionowo i poziomo).U?o?y? przeciwlegle od siebie.
Krok 2 - Tort-motyl foto
3
Krem:2 szklanki mleka zagotowa? a w po?ówce rozrobi? budy?. Gdy mleko si? zagotuje wla? rozrobiony proszek budyniowy i dok?adnie wymiesza?. Zdj?? z ognia i ostudzi?. Margaryn? dok?adnie utrze?(zmiksowa? z cukrem pudrem)Dodawa? po ?y?eczce zimnego budyniu ci?gle miksuj?c oraz kakao. Na koniec doda? ?y?eczk? soku z cytryny i wymiesza?.
Krok 3 - Tort-motyl foto
4
Nas?czenie: Wod? zagotowa?, doda? cukier i wymiesza?. Doda? kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dok?adnie wymiesza? i ostudzi?. Nas?czy? biszkopty. Posmarowa? marmolad? i wy?o?y? krem, rozsmarowa? i doda? pokruszon? czekolad?, rozsmarowa? szpatu?k?.
Krok 4 - Tort-motyl foto
5
Na koniec dok?adnie ob?o?y? boki kremem ca?y tort i dowolnie udekorowa?.(Ja na wierzch rozrobi?am krem ?mietanowy i ozdobi?am plastrami nektarynek,posypa?am pokruszon? czekolad? i ozdobi?am pere?kami.)Po udekorowaniu wstawi? torcik do lodówki.
Krok 5 - Tort-motyl foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 23.09.2012 07:57
ładny torcik
Adamorek 07.03.2012 12:31
uwielbiam takie kremowe torty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak