Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    8 szt
  • zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej

    ¼ szt
  • pasta Tom ka

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • piersi z kurczaka

    200 g
  • drobno posiekana świeża kolendra

    1 łyżka
  • drobno pokrojona dymka

    1 szt
  • marchew

    40 g
  • seler

    40 g
  • por

    40 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • ziarna sezamu

    1 łyżeczka
  • sos sambal oelek

    1 łyżeczka
  • imbir świeży

    1 łyżeczka
  • limonka

    1 liść
  • rosół z kurczaka

    800 ml
  • kiełki

    40 (mieszanka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

atort111

09.07.2016 00:19
smacznie podana

kriso

03.07.2011 16:00
pyszne

jogobella231

12.04.2011 09:59
super

Jaheira11

08.02.2011 23:47
smakowite

Barbara55

02.11.2010 15:45
dobra zupa nie jest zła mimo że tajska

rakow2

31.10.2010 15:55
typowo polskie danie

buksiak12

25.08.2010 15:22
ciekawy przepis

Dorota71

25.08.2010 09:53
mniam mniam

Emilia22

25.08.2010 09:27
warto wypróbować

Allice

11.06.2010 11:54
Nigdy nie jadłam nic z tajskiej kuchni, może pora coś wypróboeac.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat