Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane placki na s?odko

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
dro?d?e 2,5 dag
jajko 3 szt
m?ka 2 szkl
mleko ciepłe 3-4 ?y?ki
rodzynki 5 dag
suszone morele 5 dag
cukier 1 ?y?eczka
sól szczypta
t?uszcz do sma?enia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane placki na s?odko

Dro?d?e rozkruszy?, wymiesza? z ciep?ym mlekiem i pozostawi? na 15 min. w ciep?ym miejscu do wyro?ni?cia. Ziemniaki obra? i zetrze? na drobnej tarce, odcisn?? wod?, wymiesza? z ?ó?tkami, cukrem, sol? i m?k?. Wyro?ni?ty rozczyn po??czy? z ziemniakami, wyrobi? i od?o?y? aby masa wyros?a. Gdy ciasto podwoi swoj? obj?to?? doda? rodzynki, pokrojone morele i sztywno ubit? pian? z bia?ek. Delikatnie wymiesza?. Placki nak?ada? ?y?k? na rozgrzany t?uszcz. sma?y? na z?oty kolor z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.01.2014 19:39
Zapowiadają się super.
novita23 12.05.2012 19:44
pyszne
rutynka 04.05.2012 11:57
pyszne
natii3624 27.04.2012 22:47
uwielbiam te placki! :)
reniatka 26.04.2012 10:00
ciekawy pomysł
Iwusia 20.03.2012 22:42
smakowite placuszki
olkaaa 17.03.2012 20:29
bardzo fajne
zuzanna_z 16.02.2012 12:51
super
agugu1989 30.01.2012 12:14
zawsze jem na s?odko, pyszne s?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak