Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makumba

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
m?ka pszenna 1 szklanka
m?ka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 ?y?eczki
masa
budy? ?mietankowy 2 szt
mleko 2 szklanki
mas?o 1 szt
cukier 0,75 szklanki
bia?ka 6 szt
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
mak 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Makumba

Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielaj?c bia?ka od ?ó?tek. Bia?ka ubijamy na sztywno a nast?pnie dodajemy cukier i ?ó?tka. Dodajemy obie m?ki przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dok?adnie mieszamy.Przek?adamy na blach? i pieczemy przez ok. 35 min w temp. 170 stopni C.Studzimy a nast?pnie przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy ciasto makowe: bia?ka ubijamy z cukrem. Nast?pnie dodajemy mak i wiórki kokosowe. Dok?adnie mieszamy i przek?adamy na blach?. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C.
Przygotowujemy mas?: budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki zimnego mleka, reszt? mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budy? i energicznie mieszamy /gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu/. Odstawiamy do wystygni?cia. Mas?o ucieramy z cukrem a nast?pnie wci?? ucieraj?c /ja korzystam z miksera/ powoli porcjami dodajemy budy?. Mas? dzielimy na trzy cz??ci. Na pierwszy blat biszkoptowy wyk?adamy jedn? cz??? masy i rozsmarowujemy. Nast?pnie k?adziemy ciasto makowe i drug? cz??? masy budyniowej. Na to pozosta?y biszkopt i reszt? masy. Mo?emy na wierzchu u?o?y? ma?e biszkopciki i pola? polew? czekoladow?.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 29.01.2012 20:17
dziwna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak