Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka koperkowe.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
m?ka pszenna 2-3 szklanki
jajko 2 szt
sól 1,5 ?y?ki
koperek 2 du?e ?y?ki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka koperkowe.

W garnku wstawi? wod? do gotowania kopytek,osoli? j? ?y?k? soli. W czasie,gdy b?dzie si? podgrzewa? w du?ej misce wyrobi? szybko ciasto na kopytka.Ziemniaki,koperek, dwie szklanki m?ki,?y?eczk? soli i jajka zagnie?? szybko. Z ciasta urywa? kawa?ki i na podsypanej m?k? stolnicy toczy? d?oniami p?askie wa?eczki.Lekko je rozp?aszcza? i kroi? uko?ne kluski-kopytka (ok.1/2 cm szeroko?ci). Wrzuca? partiami na osolony wrz?tek, nie przerywaj?c wrzenia.Lekko zamiesza? drewnian? ?y?k?, by nie porozrywa? klusek.Gdy wyp?yn? na powierzchni? wyjmowa? je ?y?k? cedzakow? i wrzuci? kolejn? parti?. Kopytka przelewam na durszlaku zimn? wod? i os?czam.Wtedy si? nie sklejaj?.Je?li gotuj? je na kolejny dzie? mieszam z niewielk? ilo?ci? oleju.Taki sposób przej??am od Pyzy-jest nies?ychanie praktyczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 02.09.2013 09:48
lubię takie dania
adam1f 20.07.2012 06:33
dobre
Wacław 05.05.2012 10:12
pyszne danie !
foczka-ks 29.01.2012 18:11
lubi?
anemon 29.01.2012 16:11
Podobaj? mi si? Twoje koperkowe kopytka.
treonina 29.01.2012 13:38
Jak dawno ju? tego nie jad?am... Ale mam na takie ochot?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak