Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nale?niki ze szpinakiem i fet?

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 l
m?ka do smaku
jajko 1 szt.
woda gazowana do smaku
szpinak mro?ony 400 g
ser feta 0,5 szt.
ser ?ó?ty 100 g
?mietana 100 ml
czosnek 3 z?bek
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: nale?niki ze szpinakiem i fet?

Nale?niki przygotowujemy wg w?asnego przepisu: ja wlewam pó? litra mleka do miski, wbijam jajko, wlewam troch? wody gazowanej i ubijam wszystko (mikserem, albo trzepaczk?). Nast?pnie dosypuj? m?k? - to zawsze robi? na oko, tzn troch? dosypuj? sprawdzam konsystencj? i je?li jeszcze ciasto jest rzadkie dosypuj? wi?cej, je?li przesypi? dolewam troch? mleka :) Ciasto odrobin? sol? i dodaj? ?y?k? oleju. Nale?niki sma?ymy (ze wzgl?du na olej w cie?cie nie daj? ju? go na patelni?).

Farsz: szpinak rozmra?amy na patelni, gdy ju? si? ca?kiem rozpu?ci dodajemy pokrojony w kostk? ser feta, ?ó?ty ser, zmia?d?ony z?bek czosnku oraz przyprawy (oczywi?cie ze wzgl?du na fet? nie solimy).

Sos: ?mietan? (lub jogurt naturalny), bazyli?, koperek oraz 2 zmia?d?one z?bki czosnku mieszamy i odstawiamy na chwil? do lodówki.

Nale?niki smarujemy farszem i zwijamy wg uznania (ja zazwyczaj w rulony, ale mo?na w kopert?, trójk?ty jak kto woli).

Danie proste, ale bardzo smaczne :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 18.06.2012 19:09
super ;)
treonina 29.01.2012 13:41
fajny pomys?! wol? nale?niki na wytrawnie a nie na s?odko wi?c jest to przepis dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak