Cannelloni z farszem krabowym podane z sosem homarowym

Cannelloni z farszem krabowym podane z sosem homarowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    160 g
  • paluszki krabowe

    250 g
  • sparzony szpinak

    50 g
  • cytryna

    ½ szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    200 ml
  • śmietana

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • homar

    1 szt
  • włoszczyzna

    250 g
  • koniak

    1 łyżka
  • koncentratpomidorowy

    1 łyżka
  • śmietana

    20 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • wędzony łosoś

    100 (norweski)
  • krewetki koktajlowe

    150 w zalewie
  • parmezan

    100 gg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Sos homarowy: obrane i umyte warzywa zalać wodą i zagotować. Do wrzącej wody dodać umytego homara i gotować 20 minut, doprawiając solą. Następnie homara wyjąć z wody, wystudzić, obrać ze skorupy i pozostawić (zostanie dodany do farszu). Warzywa zmiksować z powstałym wywarem, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zabielić śmietaną i doprawić koniakiem.

Farsz: paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowany farsz ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.

Sos beszamelowy: z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magdalena80

10.05.2011 23:33
na kolację dla zakochanych jak najbardziej tak :)

iga2

10.05.2011 23:26
bardzo wykwintne

szajba2

28.02.2011 15:44
dziwnie wygląda to danie

Barbara55

02.11.2010 15:44
ciekawe

rakow2

30.10.2010 16:23
wygląd nie specjalnie smakuje pewnie jeszcze gorzej

cukiereczek

30.07.2010 08:10
Jak dla mnie super

Jolanta40

06.07.2010 09:20
jak ja chciałabym nauczyć się tak podawać potrawy, nie wspominając o gotowaniu :)

TyTaN

31.05.2010 22:08
wygląda profesjonalnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat