Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi zapiekane z warzywami i jajkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielonych szparagów 1 pęczek
zielonego groszku 300 g
śmietany 36% 250 ml
zielona papryka 1 szt
jajko 4 szt
pieczywo tostowe 4 kromki
bazylia 5-6 gałązek
masło do wysmarowania foremek 3 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
papryka czerwona 1 szt
parmezan 100 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi zapiekane z warzywami i jajkiem

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać do 1/3 wysokości, gotować ok. 10 minut, odcedzić i ułożyć wraz z groszkiem w posmarowanych masłem foremkach do zapiekanek. Paprykę upiec, obrać ze skóry, oczyścić i również ułożyć w foremkach. Śmietanę wymieszać z parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i odrobiną bazylii. Powstałym sosem polać jarzyny. Na wierzch każdej z zapiekanek wybić jedno jajko, a następnie piec je 10-15 minut w temperaturze 200ºC. Pieczywo zapiec w tosterze i podawać z zapiekanymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.04.2014 20:35
kiedyś się może przyda, bo szparagów jeszcze nie jadłam :D
Adamorek 23.05.2011 11:35
świetny przepis
Magdalena80 13.04.2011 23:51
ciekawy pomysł
szajba2 28.02.2011 15:43
szparag nie jadam bo nie lubię
Barbara55 01.11.2010 13:11
szparagi są okropne
rakow2
rakow2 30.10.2010 16:21
czy ja wiem?
Ela20 28.05.2010 09:53
Szparagi są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak