Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogdanownik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mas?o 1 kostka
cukier puder 2 szklanki
jajko 4 sztuki
chude mleko 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 ?y?ki
kaka 1 ?y?ka
rodzynki kilkana?cie sztuk
owoce kilka sztuk
galaretka owocowa 1 szt.
wanilia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bogdanownik

Na samym pocz?tku kostk? mas?a utrze? z cukrem pudrem. Ci?gle ucieraj?c, dodawa? stopniowo ?ó?tka i
wanili?. Rozpu?ci? ?elatyn? w szklance gor?cego (ale nie wrz?cego) mleka, sch?odzi? i
powoli wlewa? do masy, nie przerywaj?c ucierania. Doda? ubit? na sztywno pian? z
bia?ek, rodzynki i do wyboru: zmiksowanego banana - je?li wybrali?my wariant bananowy
- lub alkohol (wlewaj?c go po kilka kropli) - je?li wolimy wariant z alkoholem. Wymiesza?.
?eby przyrz?dzi? deser o smaku orzechowym, najpierw trzeba utrze? zmielone orzechy z
cz??ci? cukru, a nast?pnie, wci?? ucieraj?c, doda? mi?kkie mas?o, reszt? cukru i inne
sk?adniki w podanej wy?ej kolejno?ci. Po?ow? masy (bananowej, z alkoholem lub
orzechowej) umie?ci? w wysmarowanej mas?em tortownicy, tak aby przykry?a dno i
przylgn??a do ?cianek, a drug? po?ow? wymiesza? dok?adnie i szybko (bo masa mo?e ju?
zacz?? g?stnie?) z kakao. Wy?o?y? t? warstw? na poprzedni?. Na wierzchu mo?na
u?o?y? dowolne owoce (tylko nie kiwi, bo rozpuszcz? galaretk?!) i zala? galaretk?
przyrz?dzon? wed?ug przepisu na opakowaniu. Wstawi? do lodówki, ?eby zastyg?a.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak