Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jablkowo ziemnaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1/2 kg
ziemniaki 1 kg
bulion warzywny 1 szklanka
cebula 2
ser żółty 25 dag
śmietana 1/2 szklanki
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki
cytryna 1/3
jogurt naturalny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jablkowo ziemnaczana

Ziemniaki obieramy i bardzo dokladnie myjemy, a nastepnie gotujemy w lekko posolonej wodzie do miekkosci. Jablka myjemy, obieramy i kroimy na pol, zeby wyciac ze srodka gniazda nasionek. Tak oczyszczone jablka kroimy w sredniej wielkosci kostke. Cytryne myjemy i wyciskamy sok. Wycisnietym sokiem z cytryny polewamy pokrojone jablka. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostke. Natke pietruszki dobrze myjemy i drobno siekamy. Smietane, jogurt naturalny, bulion warzywny bardzo dok?adnie mieszamy razem, a w nastepnej kolejnosci doprawiamy do smaku wedlug wlasnego uznania pieprzem oraz sola i majerankiem. Wszystkie skladniki dajemy do naczynia zaroodpornego i polewamy zrobionym sosem. Na koniec calosc posypujemy startym na tarce serem zoltym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 30.01.2012 10:03
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak