Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białych szparagów 200 g
zielonych szparagów 200 g
cytryna 1 szt
oliwy z oliwek 50 ml
cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
żółta papryka 1 szt
szałwia 4 listki
suszone pomidory 3 szt
oliwa 5 ml
anchois 1 łyżeczka
kapary 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
orzeszki piniowe 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
bazylia świeża 4 listki
tuńczyk 4 (steki)
tymianek 2 (świeży)
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone steki z tuńczyka skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie usmażyć na patelni grillowej (ok. 2 minut z każdej strony). Prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku.
Szparagi obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem cukru, pamiętając że białe gotujemy ok. 15 min., natomiast zielone ok. 10 min. Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem i plastrami cytryny. Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek w plastry, natomiast zioła posiekać. Na oliwie z oliwek lekko podsmażyć suszone pomidory i czosnek, a następnie dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Paprykę piec 10 minut w temperaturze 180ºC, po czym obrać ze skóry. Warzywa zamarynować w ziołach i oliwie, a następnie grillować. Soczystego i aromatycznego tuńczyka ułożyć na szparagach, skropić przygotowanym sosem z suszonych pomidorów, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać z grillowanymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smerfetka250 04.04.2012 14:58
Pyszne musi być ale kupę roboty Może mi ktoś prześle zrobionego?
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:13
wykwintne
Ewa/kalapurtka 27.01.2012 23:13
wykwintne
Magdalena80 10.06.2011 23:42
rewelacja
Adamorek 23.05.2011 11:55
wykwintne
szajba2 27.02.2011 14:43
aż dziwne że obyło się bez czekolady
Mariolka1 25.02.2011 22:54
bardzo dobre
Babciagramolka 07.01.2011 17:14
Tuńczyk to bardzo smakowita ryba - szkoda że tak mało dostępny ( przy najmiej tak jest w SZczecinie )
Barbara55 31.10.2010 15:52
słabe
rakow2
rakow2 29.10.2010 19:17
wspaniałe
Allice 02.06.2010 10:11
Wspaniały przepis na stek z tuńczyka i ten sosik... cudo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak