Polędwica wołowa w ziołowej szacie i marynacie słodko-kwaśnej prymat

Polędwica wołowa w ziołowej szacie i marynacie słodko-kwaśnej prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    600 g
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • marchew

    1 szt
  • marynata słodko-kwaśna Prymat

    1 szt
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • suszony rozmaryn

    1 łyżeczka
  • miód

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej mięso z każdej ze stron. Polędwicę zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec 10 minut w temperaturze 140ºC.
Na oliwie pozostałej ze smażenia mięsa, podsmażyć obrane szalotki, dodać miód, rozmaryn i marynatę słodko-kwaśną Prymat. Całość zalać winem i dusić do momentu zgęstnienia sosu.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać z majerankiem, posiekaną pietruszką i gorczycą. Polędwicę posmarować z każdej strony przygotowaną marynatą, po czym obtoczyć w warzywach z ziołami i gorczycą, lekko dociskając, aby dobrze przylegały.
Polędwicę pokroić w plastry i podawać z szalotkami pozostałymi podczas przygotowywania marynaty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ronald88

05.09.2011 10:38
super

kriso

28.06.2011 16:31
ciekawy przepis

szajba2

26.02.2011 14:28
dobrze że bez czekolady

Barbara55

31.10.2010 15:48
ujdzie

rakow2

29.10.2010 19:16
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat