Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rostbef 600 g
średnie cebule 2 szt
Marynata do mięs klasyczna Prymat 1 szt
oliwa 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 36% 150 ml
pieprz Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 5-6 szt
chleb żytni 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasycznie marynowany rostbef zawijany z warzywami i chlebem

Sposób przygotowania:
Grzyby ugotować w małej ilości wody, a następnie wyjąć je, pozostawiając wywar. Mięso wyporcjować jak na zrazy, lekko rozbić, posmarować oliwą z oliwek, obficie posypać przyprawą klasyczną Prymat oraz szczyptą gorczycy i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W międzyczasie cebulę, ogórka i chleb pokroić w paski, a następnie wszystko obsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster boczku, a na nim warzywa z chlebem oraz kawałek grzyba. Mięso zwinąć bardzo dokładnie, uważając, aby farsz nie wypłynął. Zraziki oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie zalać wywarem z grzybów. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem przez około 40 minut, a pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Tak przygotowane zraziki z rostbefu podawać z kaszą gryczaną polaną sosem z duszonego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 26.02.2011 14:30
nie za bardzo podobają mi się przepisy pana sowy ale ten nawet mi się podoba
Barbara55 30.10.2010 16:18
klasyka to klasyka
rakow2
rakow2 28.10.2010 15:20
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak