Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z buraków

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 7 sztuk
jajko 3 sztuki
ser gruyere 250 gram
koperek 1 p?czek
mleko 1/2 szklanki
czosnek 2 z?bki
oliwa 2 ?y?ki
sól do smaku 3/4 ?y?eczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z buraków

Buraki dok?adnie wyszorowa?. Czyste buraki w?o?y? do g??bokiego naczynia ?aroodpornego, na dno nala? 2-3 cm wody. Naczynie dok?adnie przykry? pokrywk?. Nagrza? piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piec do mi?kko?ci buraków (u mnie trwa?o to 1,5 godz). Upieczone buraki ostudzi?, obra? ze skórki, poci?? na pó? i w plasterki. Buraki doprawi? do smaku sol? i pieprzem. Czas pieczenia buraków b?dzie zale?ny od ich wielko?ci. Do rozgrzanej patelni doda? ?y?k? oliwy i sma?y? przeci?ni?ty przez prask? czosnek przez 30 sekund. Podsma?ony czosnek doda? do buraków i wymiesza?. Koperek dok?adnie umy? i posieka?. Do du?ej miski wbi? jajka doda? stary ser, mleko, koperek i dok?adnie wymiesza?. Doprawi? do smaku 1/2 ?y?eczk? soli i czterema szczyptami pieprzu. Buraki dok?adnie i delikatnie po??czy? z mas? serow?. Naczynie ?aroodporne wysmarowa? ?y?k? oliwy, wy?o?y? do niego mieszanin? buraków. Zapiekank? zapieka? w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 35-40 min. bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 30.10.2012 16:00
nigdy nie jadłem, ciekawe
adelajda 24.08.2012 20:34
Na najlepsze stoły można podawać !
alaaa 23.08.2012 21:07
coś innego
mela25 02.06.2012 10:04
fajna
anulka69 16.04.2012 13:50
ciekawe
caralajna 21.02.2012 20:17
arcydzieło kulinarne
cooleczka 21.02.2012 18:13
brzmi smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak