Carpaccio z kaczki z sałatką z mango i melona oraz sosem z białej czekolady i sera gorgonzola

odc. 5 Doradca Smaku

Carpaccio z kaczki z sałatką z mango i melona oraz sosem z białej czekolady i sera gorgonzola

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kaczki bez skóry

    500 g
  • porto

    50 ml
  • białe tosty

    4 szt
  • obrane mango

    200 g
  • obrany melon gallo

    200 g
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • świeża mięta

    4 listki
  • truskawki

    4 szt
  • rozpuszczona biała czekola

    4 łyżki
  • ser gorgonzola

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • pieprz biały

    1 szczypta
  • sól

    1 sz
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną pierś z kaczki marynujemy przez ok. 6-8 godzin, a następnie zwijamy w rulon, zawijamy w folię i zamrażamy. Wszystkie składniki sałatki przed podaniem kroimy w paseczki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Śmietanę miksujemy z serem gorgonzola, a następnie stopniowo dolewamy rozpuszczoną czekoladę i doprawiamy do smaku. Carpaccio z kaczki kroimy w bardzo cieniutkie plastry, od razu układamy na talerzach, dekorujemy sałatką, skrapiamy sosem i podajemy z ciepłymi tostami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Hania_1

17.11.2013 23:02
Cudowny przepis. Mój mąż mówi, że cały czas go zaskakuję, a ja tylko korzystam z przepisów Pana Roberta :-)

szajba2

25.02.2011 15:32
dziwne danie

Babciagramolka

07.01.2011 17:15
Nie wpadła bym na robienie kaczki na surowo- przepis do przemyślenia

Barbara55

29.10.2010 19:13
ujdzie

rakow2

28.10.2010 15:18
wymyślne

Monika168

23.09.2010 11:42
nie przepadam za mięsem z kaczki

banditka

07.09.2010 09:40
mniam :)

Marcin46

02.05.2010 13:28
Długo się zastanawiałem nad sensem białej czekolady, ale po zrobieniu zrozumiałem. Niesamowicie przełamuje smak gorgonzoli. Szacunek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat