Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle migdałowo-czekoladowe z mascarpone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 g
czekolada deserowa 150 g
tarte migdały 150 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
likier kawowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle migdałowo-czekoladowe z mascarpone

Czekoladę rozpuścić na parze, lekko przestudzić. Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody i także przestudzić. Dodać do niej likier kawowy (ja dodaje śliwowicę lub brandy - lepszy ma aromat).
Serek mascarpone krótko zmiksować (kilka sekund by tylko lekko go napowietrzyć) i wlać do niego kawę z likierem - wymieszać krótko, tylko do połączenia (a nawet nie do końca) i dodać roztopioną czekoladę - ja daję w 2 partiach. Następnie dodać tarte migdały - ok 150g. Masa będzie dość rzadka, dlatego wstawić na ok. pół godziny do godziny do lodówki po czym wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtaczamy w kakao, w tartych migdałach, w kokosie lub po prostu maczamy w roztopionej czekoladzie deserowej. Zostawiamy na ok. 2-3 godziny w lodówce.
Wg mnie najlepsze na drugi, trzeci dzień ;)
Mi z tej ilości wyszło 35 kulek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak