Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 35 dag
masło 25 dag
jajko 4 sztuki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 paczka
cukier waniliowy 1 paczka
mlek 1 szklanka
cukier puder 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka czekoladowa

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak