Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 stuka
bakalie 20 dag
cukier 20 dag
mąka 20 dag
masło 1 dag
wanilia 5 dag
orzechy 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z waniliowy

Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką, opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki, opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak