Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paprafait waniliowo-truskawkowe z sosem zabaione

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

laska wanilii 1 szt
śmietana kremówka 2/3 szkl.
sól 1 szczypta
jaja 8 szt
cukier puder 2 łyżki
likier pomarańczowy 3 łyżki
truskawki świeże 500 g
porto 1 szkl.
cukierr 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: paprafait waniliowo-truskawkowe z sosem zabaione

Nasiona przekrojone wzdłuż wanilii dodać do śmietany, zagotować ze szczyptą soli. Połowę żółtek ubić z 1 łyżką cukru na krem i cały czas miksując dodawać powoli gorącą śmietankę. Odstawić do wystygnięcia. 2 białka ubić z resztą cukru na pianę, wymieszać z kremem, przełożyć do miski i wstawić do zamrażarki na ok. 5 godz., mieszając co jakiś czas. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, posypać 2 łyżeczkami cukru, skropić likierem pomarańczowym i odstawić na 1 godzinę. Mniejszy garnek wstawić w większy, napełniony gorącą wodą. W mniejszym ubić porto z 4 żółtkami. Z zamrażarki wyjąć parafait, przełożyć w całości na talerz, polać sosem i udekorować truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 23.01.2012 17:05
ale bym sobie zjadła... mm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak