Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowo-korzenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 gram
starta skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuka
cukier puder 40 gram
mąka pszenna 250 gram
mąka ziemniaczana 85 gram
żółtko surowe 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowo-korzenne

Masło, cukier, żółtko, skórkę cytrynową i sok z cytryny ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Dodajemy przesiane mąki i przyprawę do piernika i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsypujemy mąką.
Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Ciasto wałkujemy na około 7-8 mm. Wykrawamy dowolny kszałt i pieczemy w 180 st do uzykania złotego koloru.

Po ostygnięciu dekorujemy czym chcemy W tym wypadku czekoladą mleczną, kokosem i orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak