Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho z kremikiem budyniowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
mąki pszennej 1 szklanka
cukru kryształu 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy 3 krople
margaryny 2 sztuki
cukru pudru 1 szklanka
budynie waniliowe 2 sztuki
mleko 2,5 szklanki
soku z cytryny 1 łyżeczka
wiórków kokosowych 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z kremikiem budyniowym

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Ostudzić. Przekroić na 4 płaty. Margaryna powinna być w pokojowej temperaturze aby dobrze ją zmiksować. Wiórki kokosowe zmielić. 2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wsypać zmielone wiórki kokosowe i ciągle mieszać. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.Płaty biszkoptowe nasączyć herbatą i rozkładać masę na każdy płat.Na wierzch posypać kakaem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 07.04.2013 09:52
ciekawy przepis
rutynka 13.06.2012 13:07
super
jerry1 20.04.2012 13:51
rewelacyjne
misia53 23.01.2012 13:43
lubię ten smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak