Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą miodową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1/3 kilogram
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
jajko 4 sztuka
masło 3/4 kostka
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
śmietana 1/5 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
miód 3 łyżka
cukier do smaku
rum 1 kieliszek
sok z cytryny do smaku
olejek migdałowy 1/3 łyżeczka
orzechy włoskie 1/2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-orzechowe z polewą miodową

Jajka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, dołożyć żółtka, skórkę z cytryny, skropić sokiem cytrynowym, dodać olejek migdałowy i cukier wanilinowy. Dodać stopione masło i śmietanę - zagnieść ciasto. Przelac całość na blachę. Jabłka kroimy w plasterki i układamy w \'grzebień\'. Pieczemy ok.50 min w temp. 190 stopni. Miód i rum z odrobiną cukru smażymy. Po wystudzeniu smarujemy nim ciasto. Posypać cukrem pudrem (można dodac odrobinę cynamonu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 23.01.2012 14:29
mniam
jolita 23.01.2012 14:29
mniam
zuzanna_z 23.01.2012 13:03
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak