Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto chałwowe.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 4 łyżka
mąka ziemniaczana 1/3 łyżka
kakao 1/2 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
masło 250 gram
chałwa 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowe.

Na początku zajmiemy się ciastem. Jaka należy wyparzyć, oddzielić żółtko od białek. Do wysokiego naczynia wlać żółtka i utrzeć je z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko ze sobą dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę i lekko mieszamy z ciastem. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewamy ciasto i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby zrobić masę należy utrzeć miękkie masło, następnie dodać żółtko i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić pianę z białka i delikatnie połączyć z resztą masy. Na koniec do tak przygotowanej masy dodajemy po 1 łyżce chałwy i ucieramy, aż do wyczerpania składników, ucierać na jednolitą masę. Masę wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Wierzch można posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 29.04.2012 00:55
pyszne:)
kate.500 28.03.2012 07:38
super
olkaaa 08.03.2012 09:02
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak