Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z budyniem i galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mak 15 dag
mąka 5 łyżek
cukier 7 łyżek
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3 szkl
galaretka owocowa 1 szt
delicje 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z budyniem i galaretką

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odłożyć aby stężała. Mak sparzyć, odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce. Żółtka z cukrem i 2 łyżkami wody utrzeć do białości, dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temp 190 stopni. Budyń ugotować według przepisu w 3 szkl mleka, wylać na upieczony makowy placek, wystudzić. Na zimny budyń ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.09.2013 21:58
Apetyczne połączenie.
Angelika10 16.07.2012 02:41
mniam
caralajna 25.02.2012 20:36
uwielbiam mak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak