Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka orzechowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
margaryna 300 g
cukier 150 g
jajko 2 szt.
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 200 g
miód 100 g
cukier 200 g
śmietana 100 g
orzechy laskowe 400 g
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka orzechowa

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Wałkujemy dość cienko, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w temp. 170*C. W garnku podgrzewamy tłuszcz, miód i cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę i posypujemy orzechami oraz rodzynkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ciasto kroimy na małe kwadraciki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kusza23 24.02.2012 12:13
Całkiem, całkiem.
Karolcia12 22.01.2012 22:47
przydałoby się zdjęcie tego smakowitego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak