Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z selerem i rodzynkami
Selera obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami .Można pójść na łatwiznę i użyć selera konserwowego - tak też zrobiłem tym razem, co widać na zdjęciach (tylko wtedy trzeba selera odcedzić). Natomiast ja wolę używać świeżego selera - ten ze słoika jest z octem co psuje smak sałatki.
Startego selera mieszamy z rodzynkami (ja daję dużo, ale to kwestia gustu) i dodajemy śmietankę (lub jogurt naturalny - ja wolę śmietankę). Całość delikatnie słodzimy, można dodać odrobinę cynamonu - ja używam tu cukru cynamonowego (czyli cukier wymieszany z cynamonem i lekko zmielony). Ale jak ktoś nie lubi to można bez.
Czas przygotowania: w wersji z selerem konserwowym poniżej 10 minut.
Koszt: ok 3zł za sałatkę dla 2-3 osób